Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Legszebb konyhakertek - 2024

Szakmai tanulmányút és talléravató a MATE határon túli vidékfejlesztési agrármérnök mesterszakos hallgatók részére

A csíkszeredai biogazda képzés záróvizsgája!

Sikeresen zárovizsgáztak az általános mezőgazdász képzésünk hallgatói!

Legszebb konyhakertek Székelyföldön is

A magyarországi Legszebb konyhakertek elnevezésű versenyhez harminc konyhakerttel kapcsolódott idén a Székelyföldi Bio Egyesület és a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány.

Legszebb konyhakertek elnevezéssel első ízben 2012-ben rendeztek vetélkedőt Magyarországon. A Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere kezdeményezésére létrejött versenyre az első évben huszonketten neveztek – sikerét azóta az is bizonyítja, hogy tavaly már összesen 234 magyarországi, erdélyi, délvidéki, lengyelországi és angliai nevezője volt a megmérettetésnek. A program koordinációs központjának tájékoztatása szerint eddig összesen 2207 kertnevezés történt, és tavaly közel hétezer esemény fűződött a konyhakertek vetélkedőjéhez. 2015-ben Székelyföldről Agyagfalva, Árvátfalva, Bögöz, Felsőboldogfalva, Fenyéd, Csíkszereda, Homoródszentmárton, Homoródszentpál, Kányád, Keményfalva, Kénos,  Kisgalambfalva, Küküllőkeményfalva, Malomfalva, Máréfalva, Miklósfalva, Mogyorós, Oroszhegy, Patakfalva, Siménfalva, Székelydobó, Székelykeresztúr, Székelymagyarós, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Szenttamás és Zeteváralja konyhakertjeivel neveztek, idén pedig Székelyudvarhely, Csíkszereda, Torja, Dálnok, Lemhény, Kézdivásárhely és Ozsdola vett részt a vetélkedőn.
Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke magazinunknak elmondta: a székelyföldi háztáji gazdaságok majd mindenikére jellemző, hogy ott szépen gondozott konyhakertek vannak. A veteményesek „természetes” léte azonban sok-sok munkát, odafigyelést, tapasztalatot igényel a házi kertészektől, a gondos tervezéstől el egészen a megfelelő növénytársításig, az öntözéstől a szüretig. – Ritkán adatik meg, hogy a házi kertészeken kívül más is értékelje a kifejtett munkát, ezért is tartottam fontosnak, hogy a Magyarországon sikeresen működő program mintájára itthon is megszervezzük ezt a vetélkedőt – fogalmazott Máthé Emma.
A mezőgazdasági szakember azt is hozzátette, az egyesület által szervezett tanfolyamokon már az első beszélgetésekkor kiderül, hogy ki milyen kerttel rendelkezik otthon, így a verseny résztvevőinek többsége is a hallgatók közül került ki. – A Legszebb konyhakertek verseny része, hogy ellátogatunk a kertekbe, a kertnézések pedig alkalmat teremtettek arra is, hogy lássuk, ki hogyan gondozza azt, milyen praktikákat alkalmaz a növényvédelemben vagy éppen a vetemény gyomtalanításában – részletezte Máthé Emma, majd hozzátette, a Székelyföldi Bio Egyesület vezetőjeként teljesen azonosulni
tud Kovács Szilvia, a verseny ötletgazdájának azon célkitűzésével, hogy minél többen műveljenek konyhakertet, és az a tudás, amely eddig évszázadok során összegyűlt, továbböröklődhessen a generációk között. A Székelyföldi Bio Egyesület eddig helyi szinten szervezte meg a vetélkedőt, de az egyesület elnöke bízik abban, hogy jövőre már távolabbi kertészek előtt is megmutathatják a székelyföldi háztáji kertek szépségét. Az agrárszakember egyben hangsúlyozta: a konyhakertek esetében is már télen elkezdődik a kert megalapozása a magok előkészítésével, a palánták nevelésével. Máthé Emma úgy véli, a konyhakertek nemcsak a család, de a barátok, a rokonok számára is mindig tud egy kis figyelmességgel szolgálni. Ugyanakkor a háztáji kertek azok, amelyek évtizedeken át őrzik egy-egy jól bevált zöldség magját, éppen ezért akár magbankként is működhetnek. És nemcsak a házak udvarán, tömbházban is ki lehet próbálni a balkon kertészkedést, egy nyitott terasz is alkalmas arra, hogy friss fűszernövénnyel lehessen az asztalra kerülő ételnek sajátos, friss ízt adni. Idén a székelyföldi verseny keretében külön értékelték a csíki, az udvarhelyi és a kézdiszéki versenyzők eredményeit. Egyben arra biztatnak mindenkit, hogy jövőre minél nagyobb számban csatlakozzanak a versenyhez, hogy Székelyföldön is igazi mozgalom lehessen a konyhakertek versengése.

(Forrás: Székely Gazda)

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

cimer sm
KULTURÁLIS ÉS INNOVÁCIÓS MINISZTÉRIUM

psr cimlap