Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Cikkek

Minőségi vendégfogadásra ösztönöznek

Nem mindegy, hogyan sáfárkodunk környezetünkkel, természeti értékeinkkel, a hozzánk látogató vendégekkel, és az sem mindegy, honnan s milyen előállítású élelmiszerek kerülnek az asztalra. A csíkszentdomokosi és környékbeli vendégházak, agárturisztikai panziók működtetői számára tegnap indított tanfolyam várhatóan a turisztikai szolgáltatások minőségén is visszaköszön.

 20170405

Vetőmagbemutatóval egybekötött agroturisztikai tanfolyam megnyitójára hívta tegnap Csíkszentdomokosra a vidékfejlesztésben, ökogazdálkodásban, vendéglátásban érdekelt helyi gazdálkodókat, panziótulajdonosokat a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány (PAHRU). A rendezvényt Karda Róbert, a képzésnek otthont adó felcsíki nagyközség polgármestere nyitotta meg. Az elöljáró reményét fejezte ki, hogy a tanfolyam során elhangzó információk felhasználásával Csíkszentdomokoson is bővülni fog azon turizmusból élők száma, akik minősített, magas margarétaszámmal is kifejezett szállással, vendéglátó házzal rendelkeznek.
Az előadók közül elsőként Sikó-Barabási Sándor, főállatorvos, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője Stefanovits Pál nyomán a talajvédelem tíz parancsolatáról beszélt, emlékeztetve a gazdálkodókat a talajon nemcsak állnak, hanem élnek is. Előadásában rámutatott a talajban élő fajok – baktériumok, gombák, fonálférgek, földigiliszták – fontosságára. A talajégetéskor nemcsak az elszáradt növényi szármaradványokat, hanem a talajban élő hasznos organizmusokat, kisállatokat is elpusztítjuk. A szakember a jó föld, jó víz, jó takarmány, egészséges állatállomány és megfelelő feldolgozás témaköreiben foglalta össze az agroturisztikai panziók, állattartó gazdaságok legfőbb tudnivalóit, de kitért azokra a betegségekre is, amikkel az állattartó gazdák napjainkban szembesülnek. A tiszta előállítású élelmiszerek fontosságát hangsúlyozva a mezőgazdaságban használt vegyszerek magas – a világ méreganyag-kibocsátásának negyedét kitevő – környezeti terhelésére is kitért: vizsgálatok bizonyítják, hogy a növényvédőszer-maradványok az élelmiszerboltok polcairól bevizsgált zöldségek és gyümölcsök akár 70-95 százalékában kimutatható – hangsúlyozta a Kovászna megyei főállatorvos.
Az agrárturisztikai panziókkal szembeni hatósági elvárásokról Mátéffy Győző, a turisztikai minisztérium Hargita megyei területi képviselője beszélt. Leszögezte: a turizmus és a falusi vendéglátás a környezet barométere. „Ha Domokoson a turizmus jól megy, akkor a faluban is minden jól megy” – jegyezte meg. A turisztikai hatóság képviselője a vendégházak, agrárturisztikai panziók engedélyezési követelményeit vázolva senkinek sem javasolta a hivatalos vendéglátást, a szálláshelyek reklámozását, népszerűsítését számlázási képesség nélkül. A hatósági besorolás szempontjából nyolc szobáig a létesítmény falusi vendéglátó egységnek, tíz szobáig pedig agrárturisztikai panziónak számít.
A félreértések elkerülése érdekében arra is felhívta a figyelmet, hogy a saját fürdőszoba nélküli szobák esetén legtöbb két margaréta jár. Ezzel kapcsolatosan kitért a szobák minimálisan elvárt, illetve a vendégek jobb közérzete érdekében ajánlott berendezési tárgyaira is, de tanácsokat fogalmazott meg a vendégekkel való bánásmódot illetően is. Az alapítvány képviseletében Máthé Emma az akkreditált agrárturisztikai dolgozó képzés részleteit ismertette, de a Székelyföldi Bio Egyesület elnökeként a legszebb konyhakertek program indulására is kitért. Utóbbi program valójában egy olyan nemes versengést jelent, amiben az ökogazdálkodókat, az igényes, a családjuk ellátására szükséges zöldségeket, gyógy- és fűszernövényeket maguk előállító gazdasszonyokat kérik saját konyhakertjeik bemutatására. Máthé Emma elárulta, a legszebb konyhakerteket a Székelyföldi Bio Egyesület területi lebontásban – Csík-, Gyergyó- és Udvarhelyszék, illetve Háromszék vonzáskörzetében – is meghirdeti: a legjobbnak, legötletesebbnek ítélt konyhakerteket a hasonló anyaországi megmérettetésre is benevezik.
A tegnapi csíkszentdomokosi rendezvény zárómozzanataként Noszlopi Orsolya kertészmérnök, a Herba Millefolium munkatársa kerti zöldség és virágvetőmagokat mutatott be a hallgatóságnak.

(Forrás: Hargita Népe)

 

201704051

 

201704052

 

201704053

 

201704054

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

cimer sm
KULTURÁLIS ÉS INNOVÁCIÓS MINISZTÉRIUM

psr cimlap