Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés
Top Panel

Megjelent az ötödik agrárkötetünk

Miniszteri elismerés alapítványunk alelnökének

Vadgazdálkodásról egyeztettek

Vadgazdálkodásról egyeztettek

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, az EU tagállamok regionális és helyi hatóságait képviselő Régiók Bizottsága jelentéstevője augusztus 21-én a Szent István Egyetemre látogatott. Magyar Ferenc stratégiai és koordinációs főigazgatóval, dr. Csányi Sándor egyetemi tanárral, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar VadVilág Megőrzési Intézetének igazgatójával és dr. Heltai Miklós egyetemi docenssel, intézetigazgató-helyettessel a vadgazdálkodás hosszú távú, a társadalmi, gazdasági és természetvédelmi igényekhez igazodó fejlesztésének európai és romániai lehetőségeiről tájékozódott.

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2016-ban Csíkszeredában, Hargita megye székhelyén indította el a vadgazda mérnök mesterszakot, ami lehetőséget ad a tudomány és a gyakorlat közötti együttműködés elmélyítésére szakdolgozatok készítése és tudományos kutatások keretében. A megbeszélésre ennek jegyében került most sor.

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága tagjaként az úgynevezett konfliktusos fajokkal való együttélést vizsgáló jelentés kidolgozását kezdeményezte, javaslatokat fogalmazott meg a vadgazdálkodás szabályozására és a problémák megoldására az EU kapcsolódó irányelvei keretében. A megyei elnök folyamatosan felhívja a figyelmet a Romániában kialakult helyzetre is, bemutatva annak súlyosságát. Székelyföldön úgy lett sok a medve, hogy mindig vadásztak rá. Az Élőhelyvédelmi irányelv nem tiltja meg az egyes fajok populációjának mesterséges szabályozását, de a közösségi jelentőségű, szigorú védelmet igénylő állat- és növényfajok esetében, ahová a barna medve is tartozik, ez csak szigorú és ellenőrzött körülmények között valósulhat meg.

A következő időszakban a Régiók Bizottságának munkaanyagát számos uniós testület vitatja meg. Borboly Csaba a magyarországi kutatások eredményeit is fel kívánja használni egy olyan gyakorlat kialakítása érdekében, amely a gazdálkodást, az emberi biztonságot és a természetvédelmet egyaránt szolgálja.

Dr. Csányi Sándor javasolta az EU első természetvédelmi jogszabályaként 1979-ben megjelent Madárvédelmi Irányelv és az annak végrehajtása során bekövetkezett ismert, vitás esetek tanulmányozását. Az ahhoz kapcsolódó viták és azok megoldásai jó példákat adhatnak a jelen helyzetben, melyek könnyebben alkalmazhatók a helyi adottságokhoz. Ez jelentheti a hosszú távú fejlesztés alapját.

Dr. Heltai Miklós kiemelte: a lakosság is felelős lehet a vadon élő állatok lakott területekre való beszoktatásáért, amennyiben nem megfelelően kezelik az ételhulladékokat. A nagyragadozók visszatelepülését, populációjuk regenerálódását az elpusztult állatok tetemeinek nem jogszabályok szerinti ártalmatlanítása, továbbá a vadászatok után szétszórt zsigerek is okozhatják.

Célszerű az embert ért balesetek térbeli és időbeli feltérképezése is, mert az ember-vadállat konfliktusok helyi kezelésének igénye mindig meggyőzőbb az általános megoldási javaslatoknál.

Az egyeztetések szeptember 29-én, az egyetem csíkszeredai képzéseinek tanévnyitóján folytatódnak.(Forrás:www.szie.hu)

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

psr cimlap