Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Falukutatást végeztek Csíkszenttamáson: Van jövője a mezőgazdaságnak és faluturizmusnak

Bio tanfolyam a PAHRU-nál

Kárpát-medencei léptékű Területi Innovációs Platform alakult Gödöllőn

Agrárium, digitalizáció, innováció

Gödöllői kiállítás Alapítványunknál

kiállítás1

A Szent István Egyetem Mezőgazdasági Eszköz – és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeuma hozta el Alapítványunkhoz a „Magyar tudósok és feltalálók” témájú kiállítását. A kiállítás megnyitóján az egyetemi vezetőkön és hallgatókon kívül Borboly Csaba tanácselnök is részt vett. A kiállításhoz Prof. Dr. Palkovics László akadémikus, innovációs és technológiai miniszter az alábbi előszót írta:

„A romániai demokratikus változások negyedik hónapjában, 1990. március 13-án székely elöljárók érkeztek Csíkszeredából Gödöllőre, hogy az akkori Agrártudományi Egyetemtől segítséget kérjenek a székelyföldi fiatalok anyanyelvű továbbtanulásának támogatására. Székelyföldön, Kárpátalján, a Felvidéken és a Délvidéken rövid időn belül helyi igényekre építve megjelentek a magyar felsőoktatási intézmények tanárai és előbb szaktanfolyamokon, majd graduális formában is elkezdődött a számos szakterületen évtizedek óta hiányzó képzés. Ennek a küldetésnek kezdetektől Gödöllő volt az úttörője és ma is a meghatározó zászlóvivője.
Ahogyan a gödöllői külhoni képzés negyedszázados jubileumán, 2016-ban Csíkszeredában elmondtam: a reményből valóság lett; az anyanyelvű képzések megteremtették a határon túli magyar értelmiség „újratermelődésének” feltételét is.

A Szent István Egyetem keretében működő Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum fontos feladatának tekinti a magyar agrár- és műszaki tudományok gazdasági és kultúrtörténeti értéket képviselő tudásvagyonának gondozását. A kiállítás a magyar tudós mérnökök és feltalálók nemzetközileg jelentős, kiemelkedően eredményes tevékenységéből tallóz.
A „Magyar tudósok, akik jó hírünket vitték a világba” című tárlat a nemzetközi tudományos elismerésben részesült magyar tudósok munkásságát mutatja be. Számba veszi a magyar Nobel-díjasokat, valamint a Wolf-, Abel-, és Kyoto-díjas magyar tudósokat.

A ”Magyar mérnökök, akik megváltoztatták a világot” című kiállítás elem a világra szóló mérnöki alkotások és mérnök alkotói előtt tiszteleg több tudományágban. „Az agrár-, és élelmiszer-technika úttörői” című kiállításelem a 18. századtól napjainkig számos világtalálmányt sorakoztat fel. A „Világelső műszaki találmányok” című fejezet a magyar mérnökök világraszóló, életünket megváltoztató találmányait, eredményeit szemlélteti. Külön kiállítás-rész a „Feltalálók az info-kommunikáció terén”, amely az 1600-as évektől a 21. századig rendszerezi a magyar mérnökök azon kiemelkedő találmányait és tudományos eredményeit, amelyeket napjainkban is folytonosan használunk.
Több mint 30 természettudós –köztük több mint fele Nobel-díjas- és közel 100 mérnök, több mint 150 találmányára hívja fel a figyelmet a kiállítás, azzal a szándékkal, hogy fiataljaink, hallgatóink számára legyen motivációs példa, legyen a munkában hajtóerő nagy mérnök elődeink nemzetközileg is sikeres tevékenysége.
Mindannyiunk – de különösen a felnövekvő nemzedék – számára fontos, hogy széles körben megismertessük a magyar mérnöki kreativitás eredményeit. (Hiszen az élet egyszerű törvénye, hogy aki nem ismeri a múltat, az nem értheti meg a jelent sem, és ha nem érti a jelent, nem tudja építeni a jövőt.)
A szakmai-tudományos múltunkkal és jelenünkkel való foglalkozás nemzeti és szakmai öntudatunk erősítésén túl a jövőt is szolgálja. Történelmünk is bizonyítja, hogy a mérnöki teljesítmény, illetve a műszaki értelmiség szakmai tudása nélkül nincs gazdasági felemelkedés.
A külhoni magyar fiatalok letéteményesei a határon túli magyarság megmaradásának, az anyanyelv és a magyar kultúra ápolásának, a nemzeti tudományosság fejlesztésének. Minden esélyünk megvan arra, hogy a kiadványunkban bemutatott eredményeket a jövőben a Kárpát-medence magyarok lakta területein majd kutató, alkotó mérnökök teljesítményei gazdagítják tovább.”

kiállítás1.jpgkiállítás2.jpgkiállítás3.jpgkiállítás4.jpgkiállítás5.jpg

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

eea

psr cimlap