Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Fokozott érdeklődés mellett zajlott a gyümölcstermesztési tanfolyam

Agroturisztikai dolgozó tanfolyam indult Szentmártonban

Magbörze - előadások a vetőmag-előállításról és palántanevelésről

Gyorstalpaló-képzés gyümölcsfa-tulajdonosoknak. Ültetés, metszés, oltás, kezelés.

Befejezték a járvány miatt félbeszakadt tanfolyamot - sikeresen vizsgáztak a biotermelők

biotanf vizsga

A tervezethez két hónap késéssel ugyan, de sikeresen véve a vizsga-akadályokat, újabb 21 fővel bővül a hivatalosan elismert, ökogazdálkodói diplomával rendelkező Hargita megyei termelők tábora.

A csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány tavaly decemberben indított biotermelői tanfolyamára 23 hallgató jelentkezett, akiknek – amennyiben a koronavírus-járvány nem szól közbe – májusban kellett volna számot adniuk az időközben megszerzett tudásukról. A várva várt megmérettetésre végül két hónap késéssel, a múlt hétvégén került sor – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Máthé Emma, a képzést szervező Pro Agricultura Alapítvány felnőttoktatásért felelős szakembere, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke.

Máthé Emma nem titkolta, a márciusban berobban járvány és az emiatt elrendelt óvintézkedések a tanfolyam lebonyolítási módját is megváltoztatták: a képzési program előadásait és a teljes tananyagot igyekeztek az online térben folytatni és megosztani, ám az ehhez szükséges internet-kapcsolat nem minden résztvevő számára volt elérhető. Mivel a célra létrehozott elektronikus platformhoz nem minden gazda tudott csatlakozni, a kényszermegoldást a tanfolyamot akkreditáló és diplomákat kibocsájtó munkaügyi hivatal sem fogadta el. Emiatt végül a tanfolyam meghosszabbítása mellett döntöttek, és az ökogazdálkodói képzésre jelentkező 23 főből a napokban 21 sikeres vizsgát is tett.

A tanfolyamon résztvettek között méhészek, zöldségtermesztők, állattartók, növénytermesztők egyaránt vannak, többen pedig kifejezetten a gyógyfüvek termesztésben és feldolgozásában látnak jövőt. Máthé Emma a most diplomát szerzett ökogazdálkodók közül – érdekességként – kiemelte azt a székelykeresztúri biotermelőt, aki fitoterápiával foglalkozva különböző természetes tinktúrák, kenetek, gyógynövény-kivonatok készítésére specializálódik.

– A tanfolyamra gyakorlatilag egész Székelyföldről jelentkeztek. Kézdivásárhely környékéről is voltak résztvevők. A legtöbben lekvárok, szörpök, gyógynövény-termékek készítésével kívánnak foglalkozni a jövőben, de van olyan gyakorlott termelő, aki bioburgonya termesztésére, egy másik zöldségtermesztő pedig a jelenlegiről a bioparadicsom termesztésére akar váltani – sorolta Máthé Emma. Hozzátette, a biotermelői képzés iránt nem csak a kezdő, saját szükségletükre termelő hobbi kertészek, hanem az olyan termelők is érdeklődnek, akik évek óta szakcégek által ellenőrzött, tanúsított ökogazdálkodást folytatnak. Utóbbiak számára a szakképzettséget bizonyító diploma nem a tananyagba foglalt alapismeretek, hanem valamilyen támogatási kritérium, uniós pályázat szempontjából fontos.

A Pro Agricultura Alapítvány egyébként az ősz folyamán újabb ökogazdálkodói tanfolyamot indít. A várhatóan október elejétől induló képzésre már most vannak jelentkezők – árulta el Máthé Emma.

DSCN6343.JPGDSCN6351.JPGDSCN6356.JPG

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

eea

psr cimlap