Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Alapító elnökünk

IN MEMORIAM

dr. György  Antal

(1926 - 2004)

a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány alapító elnöke

2004. január 6-án Csíkszeredában 78 éves korában, példás türelemmel viselt betegség után hunyt el dr. György Antal, a Pro Agricultura Hargitae Universitas elnöke, mindenki „Tóni bácsija”. Az alapítvány elnöki tisztét annak megalakulásától - 1991-től - haláláig viselte.

György Antal Gyergyótekerőpatakon születetett 1926. október 30-án. 1951-ben szerzett agrármérnöki diplomát a kolozsvári Agrártudományi Egyetem magyar tannyelvű szakán. A végzést követően az egyetemen tevékenykedett gyakornoki és tanársegédi állásokban. A családalapítás és a szülőföld szeretete azonban hamar hazahívta, és hosszú időn keresztül a Hargita Megyei Rét – és Legelőgazdálkodási Vállalatot vezette. Innen vonult saját kérésére nyugdíjba 60 éves korában.

33 éves agrármérnöki tevékenysége alatt közel félszáz tudományos dolgozata jelent meg a növénytermesztés, a takarmánynövények termesztése, valamint a rét- és legelőgazdálkodás tárgyköreiből.  A rét- és legelőgazdálkodásban szerzett tapasztalatai alapján, ötévi kitartó kísérletezés után megírta egyetemi doktori értekezését, amely a gyepek termőképességének különböző technológiáival, továbbá a mesterséges és természetes gyepek kérdéseivel foglalkozott. Ezzel a munkájával 1982-ben nyerte el az egyetemi doktori címet a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen.

Nyugdíjba vonulása után nem szűnt meg tenni akarása a közért. Kitartó szervezőmunkával – többek segítségével – létrehozta a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítványt, amelynek megalakulásától kezdve haláláig ügyvezető elnöke volt. Az alapítvány élén a mezőgazdasági szakemberek nevelése, továbbképzése mellett nagy gondot fordított szűkebb hazája, a Székelyföld ifjúságának oktatására, továbbképzésére. Közreműködve a helyi és a megyei hatóságokkal, kapcsolatot teremtett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemmel, a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemmel, az Egri Tanárképző Főiskolával, a Kertészettudományi Egyetemmel  és a Jászberényi Tanítóképző Főiskolával. Ennek a gyümölcsöző kapcsolatteremtésnek köszönhetően távoktatás, illetve levelező oktatás formájában indult el Csíkszeredában a magyar nyelvű felsőoktatás, amelynek eredménye a többszáz székely ifjúnak jutott egyetemi diploma.

Dr. György Antal tevékenysége elismeréséül 1993-ban a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karától címzetes egyetemi docensi kinevezést kapott. Tulajdonosa további számos elismerésnek, kitüntetésnek: a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tiszteletbeli tagja, Csíkszereda díszpolgára, Pro Urbe díjas (Csíkszereda városa), Pro Facultate díjas (Gödöllői Agrártudományi Egyetem), Pro Universitate Soproniensis díjas (Soproni Egyetem), Pro Hargita 2002 díjas (Hargita Megye Tanácsa), Julianus díjas (Julianus Alapítvány), Pro Agricultura Hungarie emlékérmes.

Dr. György Antaltól kollégái, tisztelői és barátai a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének aulájában búcsúztak. Örök álmát a gyergyókilyénfalvi római katolikus temetőben alussza. Személyében a Székelyföld és az összmagyarság kiváló egyéniségét vesztettük el. Olyan embert, aki tudományos munkásságával, a székelyföldi magyar nyelvű felsőoktatás iránti felelősségével, a Székelyföld agráriumának fejlesztéséért kifejtett fáradhatatlan tevékenységével maradandót alkotott.

 A megalapításának 20. évfordulóját ünneplő Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány dr. György Antal iskolateremtő munkássága előtt tisztelegve 2011. szeptember 19-én az Alapítvány aulájában emléktáblát avatott alapító elnöke emlékére.

(Prof. Dr. Horváth Béla nekrológjának felhasználásával)

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

cimer sm
KULTURÁLIS ÉS INNOVÁCIÓS MINISZTÉRIUM

psr cimlap