Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Elnöki köszöntő

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntöm a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány honlapján. Kérem engedje meg, hogy tájékoztassam Alapítványunk tevékenységének legfontosabb mozzanatairól!

 
Alapítványunk 2016. áprilisában ünnepelte megalapításának 25. évfordulóját. 1991-2006 között több magyarországi felsőoktatási intézmény számára biztosította a szervezési és infrastrukturális hátteret magyar tannyelvű képzéseik folytatásához, megteremtve ezzel több száz székelyföldi fiatal számára a diploma megszerzésének lehetőségét. A másfél évtizedes munka küzdelmeiről, eredményeiről Vinczeffy Zsolt: „Tizenöt év-emlékek a külhoni magyarok oktatásáról” című kitűnő művében számol be.

Alapítványunk, valamint a vele együttműködő magyar felsőoktatási intézmények munkatársai tevékenységükkel jelentős szerepet töltöttek be abban a folyamatban, amelynek eredményéül megalakult a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai kara. 2006-ban kifutó rendszerben az utolsó magyar felsőoktatási intézmény – a Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kara – is megszüntette az Alapítvány szervezésében folyó képzését azzal a céllal, hogy segítse az önálló erdélyi magyar felsőoktatási intézmény megerősödését.

2011-ben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Szent István Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá. Erre alapozva a Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kara előbb a Regionális Tudományok Doktori Iskolája, majd 2012-ben a vidékfejlesztési agrármérnök mesterszakja keretein belül tette lehetővé az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a székelyföldi fiatalok számára a szülőföldjükön való felkészülés lehetőségét. A képzési portfólió 2016-tól a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar vadgazda mérnök mesterszakjával bővült. Az oktatás technikai és szervezési feltételeit Alapítványunk biztosítja, a képzésben közreműködik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar is.

Térségi igényekre és szükségletre reagálva 2012-ben Alapítványunk kezdeményezésére és bázisán a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megalakult a Székelyföldi Agrárinnovációs Centrum. A Centrum megalapítása óta eltelt idő alatt a felsőoktatási programok mellett több sikeres fórumot, gazdalátogatást, gazdaképzést szervezett, hozzájárulva ezzel a mezőgazdaságban dolgozók szakértelmének növeléséhez.
Kérem, hogy tekintse meg honlapunkat és részleteiben is ismerje meg programjainkat, tevékenységünket! Véleményét, javaslatát az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk. Jó böngészést kívánok!
Dr. János Zsuzsanna
elnök

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

cimer sm
KULTURÁLIS ÉS INNOVÁCIÓS MINISZTÉRIUM

psr cimlap